Monday, April 21

A boring day.

First day of class after a week of holiday. Holidays is a real holidays to me since p cuti kat KK kan. Padahal test and assignment memang melambak start je first week of kuliah. Tapi lantaklah. Dalam kelas pun lost. 

Oh anyway nak bragging jap.


Artis baru favourite saya. Hoho. The Z.

Well anyway, sempat selfies dalam lecture Carto. Maaf prof, we are lost. Padahal minggu depan dah mula test. So~~ *speechless* sempat lagi ni belajar, kot.


Bah dahla, masih kelas sekarang tapi menyempatkan diri untuk memblog. Wow i must be crazy, and i am. 

Kbai.

Monday, April 14

Sepagi di Pulau Manukan, Sabah.

Finally, arrived to Pulau Manukan for holidays with mom and dad. Pulau Manukan, letaknya berhampiran dengan Kota Kinablu dan merupakan pulau pelancongan yang terkenal sekitar Kota Kinabalu, Sabah. Pulau Manukan adalah pulau yang sesuai dikunjungi untuk mereka yang bekeluarga. Pelbbagai aktiviti pun boleh dijalankan kat sini, yang selalu orang buat adalah aktiviti mandi-manda.


Well anyway, tak kisah la pukul berapa pun boleh gerak nak pegi Pulau Manukan. Tapi as for me, its better to get there soon supaya boleh balik awal jugak. Contohnya, aku gerak tadi pagi pun dalam pukul 9 pagi, 8.30 pagi tu dah jalan on the way nak pergi Jesselton Jetty untuk beli tiket apa semua. tiket pun takdelah mahal sangat, ikut dengan agensi bot masing-masing. Tu kena pandai cari la. Macam tadi pun, harga tiket pulang balik RM23 seorang. Tunggu dalam 10 minit macamtu, bot pun panggil untuk bergerak ke Pulau Manukan. Perjalanan pun tak makan masa lama, around 30mins macamtu.


The worst part naik bot, tudung hancur gila. But overall, it was really fun main angin - or should i say kena tiup angin?


Memang bahagia tengok laut yang kebiru-hijauan sepanjang perjalanan dan apabila sampai kat jeti. It is so beautiful.



"SELAMAT DATANG KE TAMAN TUNKU ABDUL RAHMAN PULAU MANUKAN"


Sampai kat darat, kena bayar bayaran masuk pulau pulak. Tak mahal, RM 3 je seorang. But still bayar. Hoho. Tapi kalau nak buat aktiviti extra lagi macam scuba diving ke banana boat ke ape memang kena deal kat kaunter la. Harga pun dah tertera awal-awal kat papan kenyataan ni.


Tapi kalau datang setakat nak mandi and jalan-jalan tu no hal lah. Bayar entrance fee pun dah cukup. Lepas tu boleh jalan-jalan sambil menghitamkan kulit. Yes, sila sediakan suunblock yang spf tinggi untuk menghalang kulit dari menjadi lebih tan.
 
 

But everything is really beautiful. Though we really dont do much. Setakat jalan-jalan sekitar pantai and jungle trekking kejap lepas tu balik. Yang penting, amik gambar.


 And please do be careful when you're out swimming in the ocean. Stingers attack.


Lebih kurang jam 12 tengahari macam tu, terus naik bot balik ke Kota Kinabalu. Tapi kena ready tunggu bot tu dalam 10 minit awal lah, takut tertinggal bot then kena tunggu jadual masa bot lain pulak datang amik. kalau nak beli tiket baru pun boleh jugak, tapi rugi la kan dah beli tiket pulang balik lepas tu tertinggal bot dan terpaksa beli baru. 


And here i am finally arrived at Jesselton Jetty back again.

Monday, February 24

Tips belajar semester 2 SUG.

Hai!

Akhirnya result exam semester lepas pun dah keluar dan syukur alhamdullillah lulus semua dengan bangganya walaupun masih jauh perjalanan untuk dekan.


Anyway cadang nak buat short blog pasal subjek-subjek semester yang lepas, since tetiba ada junior yang p tanya. Rasanya, senang kalau nak share terus kat sini supaya pelajar baru yang masuk IJAZAH SARJANA MUDA SAINS UKUR DAN GEOMATIK ni adalah sikit info pasal subjek yang dorang akan pelajari. Hikk.

COMPUTING II
Subjek ni takde final, agak senang nak skor kalau orang tu suka ngan coding. Ala, computing ni sebenarnya C++ je pun. Buat program sendiri pasal kira-kira survey, based on lecturer ajar. Kalau projek power, final pun A+ lah jawabnya. Kalau sekadar itu-itu je C mampu la kot. Yang penting, semua lab ade buat dan save, projek programming pun boleh jalan dengan coding sendiri. Maka berjayalah anda seterusnya.

PHOTOGRAMMETRY
Bagi pelajar perempuan, adalah penting untuk anda skor subjek ni since di alam pekerjaan nanti, kalau taknak berpanas dan jadi surveyor orang perempuan boleh kerja dibahagian Photogrammetry ni didalam office dengan selesa. Hikk. Jaga kulit okay. Anyway, subjek ni simple je since baru introduction dengan apa itu Photogrammetry and basic principlenya. Skor well masa test and quiz and kerja dalam lab, dan fahami konsep. Subjek yang agak banyak membaca.

GEODESY
Continuation daripada Astronomy masa semester 1. Meloponglah belajar benda ni dalam kelas, tapi dengan latihan daripada soalan past year insyallah mampu buat. Lagipun soalan dia banyak derivation je pun, dan fakta. Lepas tu melukis sikit untuk satu soalan pasal tiga jenis Latitude. 

ENGINEERING SURVEYING I
Subjek yang banyak fakta! Dan jangan keliru dengan Cadastral Survey.

CADASTRAL SURVEYING II
Sangat banyak belajar pasal peraturan Tanah dan JUPEM itu ini dan sekali lagi buat solar observation bagai. Belajar banyak fakta, dan sila betulkan cara booking survey anda di dalam subjek ini. Masa lab nanti, kena buat survey kat tepi jalan mana-mana sekitar Uitm. HAHA.


Done with semester 2 tips. Tunggu tips dari semester hadapan pulak. Diharap semuanya berpuas hati dan mulalah bercinta dengan kos Sains Ukur Dan Geomatik ni. Tak kisahlah kalau tak dapat jadi juruukur tanah pun, masih banyak kerja lain yang masih berkaitan dapat dicari - contoh macam pengimejan data/gambar dari udara (Photogrammetry), Geographical Information System (GIS) or Remote Sensing in which tiga subjek ni bekerja didalam office, tu pun yang  aku tau yang lecturer cerita lah. Kalau tak pun, boleh tolong jadi pelukis AutoCAD, pun ada job. Insyaallah selagi ada rezeki.

K, selamat menjadi pelajar SUG! Kbai.