Tuesday, September 2, 2014

Fakta anak kedua.

ANAK MANJA EMAK 
Sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu.

But since i'm the oly child, so yeah memang diutamakan.

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia aje yang betul. Dalam ramai-ramai adik beradik dia je yang KETEGAQ. Kemahuan dia kuat. Kalau buat sesuatu sungguh-sungguh .kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan.

True indeed - degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. Main redah je semua. 

TAK PANDAI PUJUK
Memang anak kedua ni dia tak pandai pujuk makwe atau pakwe dia.

Sorry dear boyfie, future husband. 

BERCINTA
Dia kalau bercinta, sangat setia. Sanggup berkorban.

This, even i had to violates this principle of mine. Once, and thats it.

HITAM / PUTIH
Apa yang dikatakan semua dipegang. Kalau hitam, hitam lah. Kalau putih, putih lah. Degil tak boleh toleransi.

Oh yes indeed.

HATI
Anak kedua ni juga nampak je keras. Tapi hati dia lembut. SATU lagi pe’el dia. Dia tak boleh ditegur.

HAHAHA hard to admit but it is true. I once burst in tears watching How To Train Your Dragon 2 in cinema hall. Pfff!

BERDIKARI
Very independent. Memang betul. Tapi kalau terlebih independent pun payah. Mudah bergaul. Very take care.

Been alone in doing stuff, feel free with it. 
 
ARAHAN
Anak kedua ni juga dia payah nak terima arahan. Dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata tak boleh kerja dengan orang.

Why is it always negatives being a second child? Haha~
 
PEMAAF & CARING
Tidak dinafikan anak kedua ni pun pemaaf dan caring. TAPI awas, jangan bagi diorang marah kalau diorang marah faham saje lah.

Rawr!

PAKAIAN
Nak semua ‘up to date’. Semua nak kemas.

Up-to-date? Nahhh, but yes kemas.

Sunday, August 31, 2014

Selamat Merdeka Malaysia.

Aku lupa pulak nak wish

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke-57 Malaysia. 

Boleh post kerja praktikal hari ni tapi lupa nak wish hari merdeka. Maaf Malaysia.

Oh, quoted jap dari orang yang mengatakan

Malaya merdeka pada 31/08/1957, diikuti Sarawak yang menyambut kemerdekaan mereka pada 22/07/1963 dan Sabah juga pada tarikh yang sama berlainan tahun iaitu pada 31/08/1963. Pada 16/09/1963 pula terbentuknya Malaysia yang menggabungkan Malaya, Sabah dan Sarawak.

And the question is,macammana Malaysia boleh menyambut kemerdekaan pada setiap 31/08/1957 padahal hari itu dalam sejarah hanya Tanah Malaya yang merdeka dan belum lagi Sabah dan Sarawak?

Aneh.

But anyways, selamat merdeka Malaya, Sabah dan Sarawak!

Strata site visit.

Apa itu hakmilik strata?

Hakmilik strata ialah pelan hakmilik di mana seorang individu atau lebih mengakui sesebuah atau lebih lot bangunan itu adalah kepunyaannya, dimana pelan strata merupakan pelan untuk mana-mana bangunan yang berada dalam satu lot dan mempunyai sekurang-kurangnya dua atau lebih tingkat. Sebagai contoh, bangunan apartment, shopping mall dan sebagainya.
 
There's a lot to learn, and about two weeks ago my friends and I went to Jaya One mall at Petaling Jaya to have a clear view on strata plan, following Encik Nordin (JUPEM's staff), Encik Shamleen (also JUPEM's staff), Encik Kamarol (also JUPEM's staff) and Encik Rahman (Pen LS) to the site. 

Well actually kerja kitorang cuma buat checking, or in JUPEM's term is inspektorat.Kerja inspektorat ni takdelah susah mana cuma makan masa sikit. Sebabnya kitorang sepatutnya kira dan cek ketiggian, saiz dan luas sesebuah lot tersebut. Lepas tu cek jugak whether kedudukan lot tu - petak, aksesori dan harta bersama ngam ke tak.

Ini sebagai contoh, sepatutnya tempat aircond ni dinamakan kotak aksesori sebab letaknya di luar. Tapi memandangkan diantara bilik dalam rumah ni and tempat aircond tu ada pintu yang menghubungkan keduanya maka tempat aircond tu tak disebut sebagai kotak aksesori tapi parcel - well part of sebab kecik je pon.

Kalau nak tengok kotak aksesori yag betul, based on JUPEM staff tu la kata takda pintu yang menghubungkan both kotak parcel dan accessory. Macam kat gambar kat bawah ni.

 Ok bagi penerangan lagi, kalau balkoni pun boleh dijadikan sebagai either kotak parcel atau aksesori. Bergantunglah jugak kat pemaju, i think, dorang nak applyy balkoni tu as apa. Tapi kena ada persetujuaan dari JUPEM jugak kalau tak silap. Yela, macam yang aku kata kat atas tu, kotak aksesori kalau ada pintu tak dikira sebagai aksesori lagi tapi dah boleh diiktiraf sebagai kotak parcel. Ni orang JUPEM tu ceritalahh. Aku tau dengar, ingat, faham. Tapi tak salin, pfff.

 


Lepas tu belajar lah jugak mana satu ruang kosong and ruang udara. Hm, sebenarnya bukan ruang udara sangat kena panggil dalam pelan tapi apa entah aku dah lupa. Tu la kan tak salin nota masa kena briefing kat site tu. Bijak sungguh.

Ha, macam kat sebelah ni lah sebenarnya ruang udara. Damn, bukan ruang udara term yang sepatutnya tapi ikut pemahaman aku jelah benda ni ruang udara - dimana ada ruang kosong kat tengah bangunan yang dikeliling dinding disekitarnya. Alah sebijik macam gambar ni je.

Kalau ruang kosong pulak memang kosong la tak berdinding. Hm, macam tu je lah explanation yang simple sebab malas nak letak gambar. 

Then we got this bumbung rata dan bumbung punya istilah. Alah bumbung sapa tak tau cuma beza bumbung rata dan hanya bumbung jak kan. Bumbung ni macam bumbung rumah kita, atau pun yang gambar sebelah ni. Eventhough ni kaca, tak kena panggil as bumbung kaca tapi tetap bumbung dan bukan bumbung rata. Sebabnya bumbung ni bukanbumbung yang boleh dipijak. Kalau bumbung rata pulak, yang selalu ada kat tepi-tepi balkoni tu. Ok seriously ini takda gambar nak tunjukkan bumbung rata.

Oh banyak gila pulak spam gambar serba education sini. Mari pula spam gambar main.

Did i mention you that we went to the penthouse? And just took some photos at the bathroom. LOL.

 
 

Dan aku tak tau kegilaan apa lagi semua ni sebab semua suka tengok kamera, suka bergambar, dan...

 
 

 SELFIE!

Dan tak payahla layan sangat aku yang pura-pura baca pelan ni. Trip semata, tapi tak semestinya langsung tak tau okay! Dah belajar dah sikit-sikit nak tengok pelan bangunan (PB) dan pelan strata (SP and kasi compare both! Hikk. Didnt went there for nothing.

To be honest, aku ketinggalan buat log book dah seminggu. Even bahagian strata pun tak sentuh lagi. Nak print blog post ni tampal kat log book boleh? Senang keja aku.