Sunday, January 16

Takwin Uitm 2011-2012.

Toraaa datang lagi. Yerrr, ada gik ingat permainan zaman kanak-kanak dulu. Macam lama betul dah tak tengok iklan mainan gitu sekarang. Aiyak, melalut pulak. Ni nak sharing is caring jadual takwim Uitm sesi 2011-2012 yang baru, ala jadual sempena anjakan semester budak Diploma dari Julai ke Mei.

Macam yang korang boleh nampak kat gambar kat atas tuh, sila klik untuk tumbesaran ye, next semester kami budak-budak Diploma nih akan berula pada huuuuujung bulan Mei - 30 Mei. And kala korang tengok lagi sem depan ada 3 kali cuti kena bagi, cuti mid-sem seminggu, cuti raya pun seminggu then cuti final sem yang kena cut jadi sebulan lebih jak. Dari dua bula boleh-bleh pergi ke sebulan. Tapi bersyukur lah dari dapat dua minggu jak macam sekarang nih.

Then, tahun nih boleh-boleh ada tiga kali kemasukan pelajar Uitm. Jan-Mei macam biasalah sekarang nih, Mei-Oct (2011) then Nov (2011) -April (2012). WOW. Nang gila lah Uitm nih, gila jak tak lagi. LOL.

Tapi kalau di ikutkan, di kira-kira and di fikir-fikir, agak untung la jugak sebab tahun nih ada tiga kali semester, bermaksud budak-budak Diploma akan grad awal dari yang sepatutnya. Agak rugi untuk budak-budak penerapan la, sebab dorang mampu grad awal sikit if masih stay dalam Diploma. Lepas tu berpeluang jugak nak grad dua kali dalam Diploma and Degree. Dan itulah jugak jalan yang aku nak pilih nanti; habiskan dulu Diploma baru sambung Degree. Niat di hai memag nak juga cuba nasib untuk penerapan cuma aku tak yakin jak mampu angkat study masa Degree. So biarah aku ambil jalan step by step, biar lambat asal selamat. Tapi ni tak lah jugak bermaksud aku langsung tidak akan cuba nasib untuk penerapan. Insyaallah aku akan apply, tapi bergantung samada aku akan terima atau tak. But buat masa sekarang tak nak lah aku ambil fast track, best lagi aku sekarang dapat grad awal dalam tahun depan and bukannya dlam taun 2013 macam yang aku sangkakan selama ni. Yelah, kalau next sem dah masuk semester epat, the bulan November akan jadi semester kelima aku. Masuk bulan Mei 2012 akan jadi the last semester aku kat Uitm Samarahan nih, insyaallah kalau aku tak repeat apa-apa paper dan diharapkan sangatlah aku tak repeat paper. Biar tak dekan, asal tak repeat. Tu la aim aku sekarang, tapi seboleh-bolehnya memang la nak dekan siapa tak nak naik atas pentas kena bagi anugerah dekan betul tak? Hehe.

TAPI! Haaa walaupun agak gembira dapat grad awal tapi aku masih tak puas hati dengan dasar kerajaan yag masih nak memisahkan sesi budak Diploma and Degree dalam satu kampus. Tak boleh ka kalau gabung jak dua-dua pelajar Diploma and Degree nih dalam satu tempoh masa supaya dua-dua dapat benefit grad awal. Nak kata tak cukup bangunan, kelas untk belajar memag mustahil. Sebab even kat Uitm sarawak nih pun tengah dalam pembinaan fakulti budak-budak engineer, bukan lagi dalam pembinaan tapi memang dah almost nak siap pun. Even kat uitm tempat lain, Sabah sebagai contoh, pun dah ada bangunan fakulti baru. Up lagi dorang tuh sebab ada kolej asrama yang baru. Then kala nak jadika tak cukup bangunan, tempat and kelas untuk belajar memang mustahil la. Menipu ja tuh.

So macammana nih? Tak rasa macam bias ka?

4 comments:

MéuzAngelo™ XXIII said...

aku tak pernah bukak takwin kolej aku..
bile org tanye bile cuti, bile habes belajar, aku ckp tatau je.. hehe

kero anyssa said...

hahahahaha terbaek lahhh! ni pun sebab sifat curiousity tu tinggi sangat nak tau bila cuti, kalau tak memang haram la nak buka. hahahhaha.

Anonymous said...

uitm kat melaka plak ade 4 bangunan kolej baru..then,ade la dalam 2 or 3 bangunan baru utk fakulti n satu bangunan utk dewan..gila tak gila uitm melaka ni..haha,,btw thanks upload takwim tu..agak malas nk cari n download pdf.. ^_^

-ieysha-

p/s: sye bukan anonymous,just malas nk sign in google..hehe..do visit my blog: http://brassgirlz.blogspot.com

Anonymous said...

You write but you dont talk because if you try to talk, you will be talking about nonsense that is why people dont want you to talk and people dont want you to open your mouth. That is a FACT these days.